Giro d’Italia 2023 – 16 etapa

Čakali smo nanj, hrepeneli smo po njem: prvi razburljiv dan visokogorskega dogajanja, trenutek, ko so se tekmovalci za skupno zmago končno soočili drug z drugim, je končno prišel. Ta eksplozija se nikoli ni zdelo, da bo prišla, in morda je to razlog, da je današnji vzpon na legendarni Monte Bondone deloval še bolj čudovito. Giro d’Italia 2023 je končno oživel, veliki kapetani so pustili svoj pečat, in nekoliko bolj smo spoznali hierarhije te Corsa Rose.

Današnja etapa, kot vsi ljubitelji kolesarstva vedo, je stalnica v zgodovinskih knjigah kolesarstva: Monte Bondone je eden tistih vzponov, ki lahko preprostega dobrega kolesarja spremenijo v mit tega športa. Še ne vemo, ali se bo današnji vzpon zapisal v zgodovino, vendar predstavlja prvi pravi prelomnico 106. izdaje Gira. To bi lahko bil začetek novega koraka v karieri Joãa Almeide, bolj napadalnega, bolj zmagovitega kolesarja, pripravljenega drago prodati svojo kožo, da bi pripeljal domov rožnato majico, ki jo je nosil 15 dni leta 2020. Ali pa je morda dan, ko je Geraint Thomas ugotovil, da lahko po zmagi na Touru leta 2018 osvoji tudi Giro d’Italia in posnema nekdanjega soigralca Chrisa Froomea, edinega Britanca, ki mu je to uspelo.

Najmanj spodbudni znaki so prišli od Primoža Rogliča, ki je prvič letos pokazal nekaj razpok. Do danes je Slovenec deloval, kot da ima vse popolnoma pod nadzorom, tudi glede na vzpon na čas v klanec na Mount Lussari, vendar so sedaj obeti precej drugačni. Kapetan ekipe Jumbo-Visma bo moral najti način – in moči – da spravi svoje tekmece v težave. Po drugi strani pa imajo slednji sedaj dodatno motivacijo, da poskusijo zgraditi večjo razliko pred njim.

Kakorkoli že, karte so zdaj na mizi: trije kolesarji, najmočnejši trije v preostali dirki, so znotraj 29 sekund drug drugega in vsi trije imajo izjemno močno ekipo. Almeida se zdi tako pripravljen kot nikoli prej, Thomas je v svoji najboljši formi od leta 2018, in Roglič je preprosto eden najmočnejših tekmovalcev v velik časovnih dirkah svoje generacije. Pred nami je še veliko gorskih etap: Zoldo Alto in Tre Cime di Lavaredo, preden sledi kronometer na Monte Lussariju. Vzrok je, da je današnji dan le prva od mnogih bitk. Vendar pa zaključimo z opombo za ljubitelje statistike: v dolgi zgodovini Gira je vsakdo, ki je nosil rožnato majico na vrhu Bondoneja, končal dirko v rožnatem. Thomas naj raje prime za srečo…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *