La Liga bo zahtevala več pooblastil za kaznovanje

La Liga bo zahtevala več pooblastil za kaznovanje, da bi lahko kaznovala primere rasizma v španskem nogometu.

Napadalec Reala Madrida, Vinicius Jr, je bil v tej sezoni večkrat tarča rasističnih zlorab.

Ravnanje španske lige v najnovejšem incidentu v Valencii v nedeljo je sprožilo široko obsojanje.

Po španskem zakonu lahko La Liga trenutno samo identificira in poroča o primerih, vendar ne more izreči sankcij, kar ji daje občutek “nesposobnosti”.

Dodaja, da čuti “neskončno frustracijo” zaradi pomanjkanja sankcij in obsodb s strani organov, ki jim poroča.

Policija v Španiji je v torek sporočila, da so tri osebe aretirali zaradi “rasističnega vedenja” med nedeljsko tekmo. Prej so policisti sporočili, da so pridržali štiri osebe, osumljene, da so letos prejšnjega leta s pomočjo mostu v Madridu obesili lutko Viniciusa.

La Liga bo formalno zaprosila špansko vlado, da spremeni dve zakona, da ji omogoči pooblastila za izrekanje sankcij, kot so popolna ali delna zaprtost stadionov, prepovedi za navijače in finančne kazni.

Trenutno tedensko pošilja pismo tekmovanjskemu odboru RFEF – španske nogometne zveze – in Državni komisiji za nasilje, rasizem, ksenofobijo in nestrpnost v športu, v katerem opisuje vse pesmi na tekmah, ki spodbujajo nasilje ali vsebujejo žaljivo vsebino.

V primeru žalitev, ki bi se lahko štele kot zločin iz sovraštva, La Liga o njih poroča tudi Državnemu tožilstvu za sovražni govor.

La Liga je dejala, da že dolgo z obupom opazuje, kako so ta poročila zavrnjena, ne da bi sploh prišla do sodišča.

To je v nasprotju s situacijo v Italiji, kjer je bilo prejšnji mesec več kot 170 navijačem Juventusa prepovedano udeleževanje tekem zaradi rasističnih zlorab napadalca Interja Milana, Romeluja Lukakuja, med polfinalom italijanskega pokala.

V torek je izvršni direktor Serie A, Luigi de Siervo, dejal, da liga zavzema “ničelno toleranco” do rasističnih navijačev in uporablja tehnologijo za identifikacijo kršiteljev.

V stadionih, tako kot v družbi, obstaja določen odstotek rasističnih ljudi, je dejal.

Danes jih s tehnologijo in stadionskimi mikrofoni lahko slišimo in kaznujemo. To je boj – kot tumor ga je treba sistematično odstraniti, tudi če se pojavi ponovno.

V dolgem sporočilu je La Liga podrobneje opisala nekatere “presenetljive razloge”, zaradi katerih so bila prejšnja poročila zavrnjena, na primer, da “obdolženi ne kaže znakov namere spodbujanja rasizma” na podlagi pregleda njihovih družbenih omrežij.

Prav tako je navedla povzetek poročanih primerov in njihov pravni status. Devet od teh primerov se nanaša na incidente, v katerih je bil vpleten brazilski reprezentant Vinicius Jr.

V nedeljo se je tekma Reala proti Valencii v drugem polčasu za kratek čas ustavila, potem ko je razburjeni Vinicius sodniku poročal o nasprotnih navijačih.

Po tekmi sta se Vinicius in predsednik La Lige, Javier Tebas, spustila v prepir na Twitterju, potem ko je Brazilčev izjavil, da “La Liga pripada rasistom” in da je “v Braziliji Španija znana kot država rasistov”.

Tebas je odgovoril, da se Vinicius dvakrat ni pojavil na sestanku, kjer bi se razpravljalo o tem, “kaj lahko storimo v primerih rasizma”, in dodal: “Preden kritizirate in obreku-jete La Ligo, se morate pravilno informirati.”

V ponedeljek so v Riu de Janeiru za eno uro ugasnili luči na ikonični kip Kristusa Odrešenika v solidarnosti z Viniciusom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *